top of page
  • Foto van schrijverDoke

Brood bakken

Brood bakken is misschien wel het meest makkelijke wat je tijdens outdoor activiteiten kan doen. Het is lekker, goedkoop en op veel verschillende manieren te maken.


Tip! Je kan het deeg ook al een dag van te voren (thuis) maken. Zo hoef je op de kamp het deeg niet te maken en kan je direct genieten van je eigen heerlijk gebakken brood. Ook is brood het lekkerst als het goed gerezen is.

Tip 2! Maak het deeg in een diepvries zak met zipafsluiting. Doe alle ingredienten er in. Doe het zakje dicht en ga kneden. Zo houd jij je handen schoon en kan je het deeg makkelijk meenemen en bewaren in je kamp.


Wat heb je nodig? Nou zoals gezegd niet heel veel :)

  • 500 gram tarwebloem + eventueel wat extra meel

  • 10 gram zout

  • 1 zakje gedroogde gist]

  • 250 ml water

  • Kampvuur

Stap 1 - mengen

Meng eerst de bloem en het zout door elkaar., voeg daarna pas de gist toe. Doe daarna het water erbij en mengen maar!


Stap 2 - Kneden.

Kneden is het meest belangrijke proces bij brood bakken. Je zet hiermee de gluten en het gist het werk om je brood zo luchtig mogelijk te maken. Kneed zeker 10 minuten.


Stap 3 - rijzen

Laat het deeg ongeveer een uur rijzen, kneed het nog eens door en laat het nog een 30 minten rijzen. Deze tweede keer rijzen is niet perse nodig, maar maakt je brood nog lekkerder,


Stap 4 - bakken

Bakken maar. Je kunt dit deeg eindloos gebruiken! Hier een aantal opties:


In je kampvuur: Leeg wat as en kolen van je kampvuur aan de zijkant en doe hier een bolletje deeg in. Afhankelijk van de dikte van je broodje is deze na 10 á 30 minuten klaar. Veeg de overgebleven as er af. De as die er dan nog op ligt poeft als bloem, geen probleem dus om dit op te eten.


Aan een stok: Rol van een bolletje deeg een worst en draai deze wordt om het uiteinde van een stok en houd deze boven het vuur. Draai je stok regelmatiig. Komt het brood makkelijk van de stok af, dan is deze gaar. Dit duurt 10 á 30 minuten.
2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page